plankebord gør det selv

plankebord gør det selv

Hvis du er lidt fiks på fingrene og har et par dage til overs så er det ikke en umulig opgave at lave sit eget plankebord. Det kræver dog lidt overvejelser før du går i gang og et tidspunkt på året hvor det kan lade sig gøre at lufte godt ud.

Størrelsen på dit plankebord er vigtig

For det første skal du beslutte størrelsen på bordet og om det skal have ben i samme materiale som bordpladen eller om der skal andre ben, som f.eks. i metal. Du skal også tage stilling til hvor rustikt bordet skal være. Knaster og søm kan se flotte ud men er ikke specielt praktiske – de samler både snavs og kan rive små fingre.

Og sidst men ikke mindst er der så træsorten som også senere kan varieres i farven med bejdse eller olie. Skal det være et bord der er fedt nu men som måske skal skiftes om 5 år fordi du skal flytte eller gerne vil have noget nyt, så er der ingen grund til at investere en formue. Er det derimod et bord du regner med at beholde de næste mange år er det værd at overveje at få træ af god kvalitet.

Det er med andre ord en god ide at kigge lidt på, hvad der er af muligheder inden du går i gang.

Køb planker med eftertanke

Når du skal vælge planker er der flere forskellige muligheder men én regel gælder altid: Du skal se dem før du køber dem! 3 planker købt på nettet behøver ikke stamme fra det samme træ og det betyder at farve og årer ikke passer sammen. Så sørg for at se at træplankerne passer sammen før du køber dem!

Når du har valgt dit træ, skal plankerne skæres til så de er vinkelrette på alle flader og tænk over at jo tykkere bordpladen er, jo tungere bliver den også.   

Og så er det ellers bare at gå i gang med sandpapiret til overfladen er uden splinter og til sidst sluttes af med olie eller bejdse. – Og udluftning.

Der findes olie, bejdse og sæbespåner med og uden farve så hvis du er i tvivl kan det godt svare sig at lave et par test på nogle mindre stykker træ først.

Benhandlingen af plankebordet skal gentages flere gange for at mætte træet så derfor er det bedst at gøre det på en årstid hvor der er adgang til frisk luft når der skal luftes ud, uden man får forfrysninger!

Til sidst monteres tværstykkerne på spisebordets underside og der sættes ben på – og så er der et helt nyt bord til dit hjem.

Nyd dit nye plankebord!

There are no reviews yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *