Lidt om plankeborde

Lidt om plankeborde

Plankeborde findes i et utal af udformninger, prisklasser og træsorter. De fleste forbinder et plankebord med et bord der er rustikt og langt, og helst placeret et sted med god plads. Men hvis du laver bordet selv, eller får det specialfremstillet, kan det se ud nøjagtigt som det passer dig og din bolig bedst. De mest traditionelle borde er fremstillet af træplanker i egetræ eller fyrretræ men det kan lige så vel være af drivtømmer, gamle bolværker eller bare plankerne fra en palle.

Bordene skal som udgangspunkt pudses i overfladen for at undgå splinter i fingre og arme når det bliver taget i brug.

Ben til dit plankebord

Benene, eller understellet på bordet, har en ret stor betydning for plankebordets udseende – og vægt for den sags skyld også. Træplanker er tunge og kræver ben der kan bære en vis vægt og som visuelt hænger sammen med resten af bordet. En fræk detalje er f.eks. at bruge et understel i pulverlakeret stål. Det giver en god kontrast og er knap så tungt. Du kan både købe færdigt fremstillede bordben eller du kan få dem fremstillet hos en klejnsmed.

En anden mulighed er at få sat bordben på dit plankebord der matcher dine stole så du på den måde får hele sættet til at hænge sammen – det giver dig også frihed til at lege med forskellige udtryk i bordpladen mens det stadigt ser harmonisk ud.

Husk overfladen på dit plankebord

Det mest ”bløde” overflade på et plankebord fås ved at høvle plankerne ned og behandle dem med olie. Her vælger de fleste enten en klar olie eller en hvid-pigmenteret men der også andre produkter på markedet. Olier findes eksempelvis også i sort eller farvet som forskellige træsorter. Før du går i gang med den hvid-pigmenteret bordolie skal du overveje om bordet skal have et vandskuret transparent udseende eller et mere mættet hvidt look.

Hvis du foretrækker et helt neutralt udseende der bare fremhæver plankebordets årer på smukkeste vis er linolie det oplagte alternativ. Linolie er et naturprodukt udvundet af hørfrø og har den store fordel at det hærder ved kontakt med ilt, som dermed giver bordet en smuk overflade der kan holde til lidt af hvert.

En alternativ overfladebehandling der har vundet frem de seneste år er bejse plankebordet og bagefter lakere det. Her er der igen mulighed for enten at lade bordet være neutralt i farven eller du kan bejse det i alverdens farver hvor træets årer er mere eller mindre synlige. Bejse trækker ned i træet og fremhæver årerne i plankerne hvor maling i stedet lægger sig ovenpå, og det fås i alverdens farver fra gul og rødt til mørkeblåt og sort. Så er du til et lidt mere moderne udseende på dit bord så er bejse en god løsning. Borde der bejses skal i øvrigt lakeres efterfølgende for at lukke overfladen.

"> alert("Enter your js here!" );

There are no reviews yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *